Θεαματική πτώση βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμη και σε υψηλόβαθμες, περιζήτητες σχολές, όπως οι πολυτεχνικές, ή οι παιδαγωγικές, προκύπτει από τους επισημους πίνακες που δημοσιοποίησε το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας.

Από την πρώτη «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων, σε ορισμένες σχολές η πτώση ξεπερνά τα 3.500 μόρια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας.

«Η πτώση των βάσεων σημαίνει ότι η δυσκολία των θεμάτων ανέδειξε τους πραγματικά άριστους και δυνατούς υποψηφίους, ενώ η αύξηση των ορίων εισαγωγής σε άλλες σχολές, είχε να κάνει και με το πόσο καλά πήγαν τα παιδιά στα ειδικά μαθήματα», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Συγκεκριμένα οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση είναι:
Μηχανικών Πληροφορικής και Επικ/κων Συστημάτων Αιγαίου (Σάμος): -3.673 μόρια
Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης (Βέροια): -3.448 μόρια
Μηχανικών Πλήροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δ.Μακεδονίας: -2.967 μόρια
Επιστήμης και Τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών Πελοποννήσου (Τρίπολη): -2.971 μόρια
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίησης Θράλης (Ξάνθη): -2.925 μόρια
Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου (Χίος): -2,654 μόρια
Μηχανικών Περιβάλλοντος Θράκης (Ξάνθη): -2.658 μόρια
Πληροφορικής Ιονίου (Κέρκυρα): -2.776 μόρια
Πληροφορικής Ιωαννίνων -2.844 μόρια
Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Βόλος): -2.857 μόρια

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου που είναι απο τα περιζήτητα τμήματα η βάση έπεσε 758 μόρια 18.483. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Πολυτεχνείου έπεσε κατά 598 μόρια και έφτασε τα 21.715, ενώ η αντίστοιχη σχολή στο Βόλο, έπεσε 1.246 μόρια και έφτασε 20.2003.

Επίσης μεγάλες πτώσεις παρατηρούνται και στα παιδαγωγικά τμήματα όπου στην Αθήνα το Δημοτικής Εκπαίδευσης έπεσε κατά 744 μόρια και η βάση έφτασε 17.806. Το Παιδαγωγικό Τμήμα στη Ρόδο έπεσε κατά 2.068 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 15.247.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία Ιατρική σχολή Θράκης έπεσε 642 μόρια και διαμορφώθηκε η βάση της στα 18.369 μόρια. Η μόνη ιατρική σχολή που έμεινε σε επίπεδα πάνω από 19.000 μόρια είναι της Αθήνας και εκεί η βάση έπεσε σε σχέση με πέρυσι 300 μόρια, φτάνοντας στα 19.153.

Η Νομική Αθήνας έπεσε κατά 285 μόρια και έφτασε στα 18.608 μόρια, ενω στη Θεσσαλονίκη η ίδια σχολή έπεσε 311 μόρια και έφτασε τα 18.449.

Στα ΤΕΙ θεαματικές είναι οι πτώσεις των περισσοτέρων σχολών, ωστόσο υπάρχουν και θεαματικές άνοδοι σε σχολές οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα 7.000 μόρια, αλλά είναι σχολές με χαμηλή ζήτηση.

Σχολές, όπως η Λογιστική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έπεσε κατά 1.868 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 12.292.

Υπάρχουν, πάντως και τμήματα με εντυπωσιακές ανόδους, όπως το Τμήμα Εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου που ανέβηκε κατά 5.710 μόρια και διαμορφώθηκε στα 6.710 μόρια - είναι κάτω από τη βάση.

Οι σχολές με την μεγαλύτερη άνοδο είναι Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου ανέβηκε κατά 6.212 μόρια. Ακολουθούν:

ΑΕΝ Σχολή Μηχανικών: 5.991 μόρια
Μουσικών Σπουδών Ιονίου: 5.287 μόρια
Γαλλικής Γλώσσας Αθήνας: 3.766 μόρια
Ισπανικής Γλώσσας: 3.765 μόρια
ΑΕΝ Σχολής Πλοιάρχων: 3.585 μόρια
Μουσικών Σπουδών Αθήνας: 3.373 μόρια
Ξένων Γλωσσών, Μεταφραστών και Διερμηνέων Κέρκυρας: 2.946 μόρια
Ιταλικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης: 1.948 μόρια
Ιταλικής Γλώσσας Αθήνας: 1.948 μόρια

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368.

Φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις (1.040 με το 90%, 119 με το 10% και 409 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄). Το 2010 είχαν μείνει 4.108 κενές θέσεις.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 12 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι με τη θεσμοθέτηση εισαγωγής υποψηφίων ειδικών κατηγοριών καταργήθηκαν οι μετεγγραφές των εισαγομένων, από σχολή σε σχολή διαφορετικών πόλεων τόσο κατά το έτος εισαγωγής, όσο και κατά τα επόμενα έτη φοίτησης, ώστε οι φοιτητές και τα ιδρύματα να προσδιορίζουν εξ’ αρχής την ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό τα ιδρύματα θα ξέρουν από σήμερα τον ακριβή αριθμό των πρωτοετών φοιτητών σε κάθε τμήμα, ώστε να οργανώσουν σωστά τις σπουδές και την εκπαιδευτική διαδικασία.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Αναλυτικά, δείτε τις βάσεις από τους επίσημους πίνακες του υπουργείου Παιδείας:

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90%


ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90% 

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α)

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΕΩΝ 2010-2011

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδαςτου υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο).

Tα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Φέτος υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων, (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ. Για αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα «διαβάζουν» τις βάσεις.

Πρέπει να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν. Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν να τυπώσουν από το Διαδίκτυο το μηχανογραφικό τους, όπως το υπέβαλαν για να είναι πιο εύκολο το «διάβασμα» των βάσεων.

*************************************************************************
Αυτή η ανάρτηση έχει αναδημοσιευτεί από το In.gr *************************************************************************

Leave a Reply


Μπερδεμένος; Γράψε ελεύθερα αυτό που θέλεις, εδώ κανένας δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσει! Θα σε βοηθήσουμε!

1. Σε περίπτωση που δεν θες να δίνεις στοιχεία σου στο internet χρησιμοποίησε ψευδώνυμο ή την ανωνυμία σου ;)
2. Τα Greeklish επιτρέπονται...δες τα ως μέσω εξέλιξης!
3. Καλό θα ήταν να μην γράφεις ολόκληρες προτάσεις με κεφαλαία... είναι σαν να φωνάζεις.
4. Δεν σε αναγκάζει κανείς, αλλά άμα θες προσπάθησε να βοηθήσεις στις απορείς άλλων με ένα reply :) έτσι στο μέλλων θα βοηθήσει και εσένα κάποιος.